Don’t feel safe without itcloud backup

Waan je niet veilig zonder back-up van de cloud

Wist je dat we in de afgelopen twee jaar meer data hebben geproduceerd dan ooit tevoren? Zeker een derde daarvan staat opgeslagen in de cloud of is hierin verwerkt. Het is dan ook geen overbodige luxe om even stil te staan bij de wijze waarop we met de cloud omgaan – vooral omdat veel bedrijven onterecht aannemen dat er automatisch een back-up wordt gemaakt van hun clouddata.

Clouddata zonder back-up?

Als we kijken naar Salesforce en Office 365, twee zeer populaire cloudoplossingen, zien we dat zij hun eigen noodherstelplan hebben voor het kapotgaan van servers (bijvoorbeeld bij brand, hardwarefalen of een natuurramp). Deze partijen investeren hier grote bedragen in, omdat zij garanderen dat hun dienst zo goed als 100% beschikbaar is. Kort gezegd: cloudproviders zorgen voor een back-up, maar alleen voor eigen gebruik. Hiermee dekken ze vooral situaties af die zich in de praktijk niet vaak zullen voordoen.

Wat wel met regelmaat voorkomt is dat een medewerker, al dan niet bewust, gegevens verwijdert die belangrijk zijn voor het bedrijf. Dan spreekt het helaas niet voor zich dat je de gewiste informatie kunt terughalen. Zeker wanneer je hier pas later achter komt (de prullenbak geeft je doorgaans 30 dagen om data terug te zetten), geldt: eens verwijderd, altijd verwijderd. Ga er dus niet van uit dat je cloudprovider een functionele back-up biedt waarmee je specifieke e-mails, databases, mappen en bestanden kunt herstellen; dat is meestal niet het geval!

Dataverlies: hoeveel impact heeft dat?

Wist je dat dataverlies een van de grootste bedrijfsbedreigingen is? Maar liefst 60% van de ondernemingen die ermee kampen, dreigt binnen zes maanden de deuren te moeten sluiten. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met directe kosten – onder meer voor herstelwerkzaamheden en reproductie – maar ook met gederfde inkomsten. Vaak komt daar ook nog eens het grote probleem van imagoschade bij.

Maar hoe treedt dataverlies nu eigenlijk op?

Per ongeluk verwijderd

Je medewerkers zijn ook maar mensen – en dat betekent dat ze menselijke fouten maken. Eén onbedoelde klik op de knop en wég zijn je data. Natuurlijk kan een personeelslid ook denken dat hij een item mag verwijderen, terwijl dat niet zo is. Bovendien zijn er bepaalde externe apps die data beschadigen of ongevraagd aanpassen.

Data overgeschreven

Data in cloudapplicaties blijven zelden lang onveranderd. Ze worden aan de lopende band verrijkt, aangepast en geüpdatet. Als je zeer veel data uploadt, kan dit ertoe leiden dat andere data worden overgeschreven. Zeker wanneer je je data met behulp van geïntegreerde externe applicaties beheert, kunnen er problemen ontstaan – bijvoorbeeld in het geval van een webshop die aan een CRM-systeem is gekoppeld.

Data met opzet verwijderd

Loop je met de gedachte om een personeelslid te ontslaan of is er een conflict gaande tussen medewerkers wanneer je ‘plotseling’ belangrijke data ziet verdwijnen? Dan is de kans groot dat het een te maken heeft met het ander. Houd daarnaast rekening met externe hackers die op de loer liggen. Als het hen lukt om in te breken in je systeem of om je data middels ransomware te gijzelen, heb je ook een groot probleem!