Ingrediënten voor winst: proces plus automatisering

Betere bedrijfsprestaties en een hogere productiviteit zonder meer kosten te maken: het kan, mits je automatisering omarmt. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Je moet ze enkel zien en benutten.

Wanneer is het slim om te automatiseren?

Bestaan er binnen je bedrijf processen die afhankelijk zijn van handmatige handelingen en (het rondbrengen van) papieren documenten? Dan is automatisering op haar plaats. Een digitalisering van papier stelt je in staat om de workflow en het proces te versnellen, gedag te zeggen tegen inefficiëntie, menselijke fouten te elimineren en medewerkers de kans te geven om toegevoegde waarde te creëren. Geen invoerwerk, maar denkwerk: dat is het credo.

Als je besluit om binnen je kantoor te automatiseren, krijg je vrijwel altijd te maken met digitalisering, digitale transformatie én integratie. Je laat voorheen geïsoleerde processen en systemen nu immers met elkaar communiceren – en daarmee neem je definitief afscheid van handmatige werkzaamheden en overbodige vertragingen.

Bezwaren tegen automatisering verwerpen

Ben je van plan alle processen zonder meer te automatiseren? Dat is niet erg verstandig. Richt je op het efficiënter maken van reeds effectieve processen. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat automatisering banen niet overbodig maakt. Wel moet je rekening houden met het feit dat het werk op inhoudelijk niveau verandert. Vaak betekent dit echter juist dat je personeel een uitdagender takenpakket krijgt.

Aan de slag met automatisering?

Maak een vliegstart met deze vijf tips!

 1. Begin met het simpelste proces
  Van het automatiseren van simpele taken steek je veel op. Met deze eerste stap plavei je de weg naar de toekomst, waarin je meer ingewikkelde processen kunt automatiseren.
 2. Besteed aandacht aan de voordelen
  Wellicht staan je werknemers sceptisch tegenover automatisering. Leg hen daarom uit dat hun takenpakket uitdagender zal worden; ze kunnen werkzaamheden uitvoeren die van meer toegevoegde waarde zijn. Zo kweek je een automatiseringsvriendelijke omgeving.
 3. Maak een bescheiden start
  Met automatisering kun je niet over een nacht ijs gaan. Door stap voor stap te werk te gaan geef je je personeel de kans om er rustig aan te wennen en perk je eventuele risico’s in.
 4. Registreer je handelingen
  Je kunt alleen meten of je succes boekt als je nauwkeurig bijhoudt welke automatiseringsoplossingen je hebt doorgevoerd. Zo ben je in staat om voormalige en huidige situaties naast elkaar te leggen.
 5. Ga met een betrouwbare partner in zee
  Bezit je geen expertise wanneer het aankomt op de automatisering van bedrijfsprocessen? Kies dan voor een aanbieder die zijn vak beheerst, die jouw prioriteiten en bedrijfsstructuur begrijpt en die automatiseringsmogelijkheden en -kansen weet te benutten!