Is digitale transformatie een hype of een feit?

Het begrip ‘digitale transformatie’ vliegt je tegenwoordig om de oren; op social media, tijdens congressen en in vakbladen. Als krachtig onderdeel van de digitale evolutie transformeert het de moderne manier van zakendoen. Maar alle hype rondom de term maakt het ook lastig om de essentie te destilleren. Want wat zijn de betekenis en het belang van digitale transformatie nu precies?

Definitie van digitale transformatie

iScoop omschrijft digitale transformatie als volgt: “Digitale transformatie is de diepgaande transformatie van bedrijfsactiviteiten, processen en modellen om op strategische wijze gebruik te maken van de mogelijkheden van digitale technologieën.” Eenvoudiger gesteld: digitale transformatie is de manier waarop bedrijven nieuwe kansen benutten om te verbeteren.

In dit tijdperk, dat wordt gedomineerd door technologie, zijn bestaande bedrijven genoodzaakt om zichzelf opnieuw uit te vinden. Alleen zo kunnen zij voorkomen dat digitale vernieuwers hen inhalen. Kijk maar hoe de komst van bedrijven als Netflix, Airbnb, Uber en Amazon heeft gezorgd voor ontwrichtingen van hele branches. De ongekende snelheid waarmee technologie zich vandaag de dag ontwikkelt, vormt de drijvende kracht achter de hype die is gecreëerd rondom digitale transformatie.

Hoe SMAC digitale transformatie drijft

Social media, Mobile, Analytics en Cloud (SMAC) bieden bedrijven een bijna onuitputtelijke bron aan digitale mogelijkheden. Deze combinatie van technologieën maakt het mogelijk om geheel nieuwe niveaus te creëren op het gebied van groei, innovatie, vaardigheden en prestatie. Social media stellen bedrijven in staat om op een ongekende manier binding te creëren met bestaande en potentiële klanten; mobile zorgt voor een aanzienlijke productiviteitsverhoging; Analytics helpt bij het bereiken van bedrijfsdoelstellingen op een efficiënte manier; en de cloud maakt een zeer geavanceerde technologie beschikbaar tegen een relatief goedkope prijs. SMAC zorgt voor veel mogelijkheden, tijdbesparing en efficiëntie. Je bespaart grote bedragen doordat je omslachtige processen optimaliseert én je bereikt je klanten op een effectieve manier. Bovendien leg je een solide basis voor innovatie.

Anders gezegd: wil je de wijze waarop je je bedrijf runt veranderen, dan is digitale transformatie het antwoord. De impact ervan is dan ook ongekend groot.

‘Traditioneel’ versus ‘digital natives’

Traditionele organisaties met een wens om lean, kostenefficiënter en wendbaar te worden, moeten een ingrijpende transitie doorlopen. Maar digital natives – start-ups die vanaf het begin digitaal werken en geen traditionele IT-infrastructuur kennen – betreden een markt ‘gewapend’ met laagdrempelige cloudservices en het vermogen om SMAC-technologieën op de juiste manier in te zetten. Hierdoor kunnen ze direct starten, zeer efficiënt werken en klantvriendelijk opereren. Met andere woorden: digital natives zijn sterk in het voordeel.

Betekent dit dat traditionele organisaties zullen verdwijnen? Absoluut niet. Maar ze moeten de ‘transformatie’ in ‘digitale transformatie’ wel omarmen. Als ze SMAC goed weten in te zetten, kunnen ze optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale wereld biedt. En dat werpt natuurlijk zijn vruchten af!